Tien tips om beslissingen te nemen

Een belangrijke beslissing nemen is een proces. Een paar jaar terug hakte ik een belangrijke knoop door. Zou ik stoppen of doorgaan met waar ik mee bezig was? Een kijkje achter de binnenkant van mijn ogen. 


Niet weten-fase

Voordat een verandering plaatsvindt, ik een besluit neem om iets anders te gaan doen, zit ik altijd eerst in een  fase van  ’niet-weten’ . Een ‘niet-weten fase’ voelt mistig aan. Ik  weet dat ik  iets moet doen, maar omdat ik nog geen besluit kan nemen, omdat ik nog niet alles op een rijtje heb, blijf ik bij het oude en houd daar dan ook krampachtig aan vast. Het oude is bekend. Het is duidelijk wat ik daar aan heb en eventueel kan ik met wat inspanning en samenwerking de oude situatie verbeteren. Ik voel me ook loyaal naar de mensen die bij de oude situatie horen, waar ik om ben gaan geven en merk dat het moeite kost om daar eventueel afscheid van te nemen. Ik weet het niet.

Gaat het nog lukken?

Kan ik alsnog invloed uitoefenen in de situatie zodat ik meer plezier, verbetering en groei kan ervaren, er meer uit kan halen of zit het er gewoon niet meer in? Zit ik in een dip? Of in een doodlopende straat? Wip-wap. Wip-wap. Mijn gedachten schieten alle kanten op. Blijven of weggaan? Dat geeft veel spanning en creert veel onrust. Eigenlijk is het niet de verandering zelf die het gevoel van spanning geeft. Wat vervelender is, is  de natuurlijke weerstand die ik  voel om ergens mee te stoppen en verandering in mijn situatie aan te brengen. De mens is van nature geneigd naar duidelijkheid en iedere verandering brengt een voor-fase van onduidelijkheid met zich mee.

Tijdgebonden

Wat me wel rustig maakt is de volgende gedachte: ‘” Ik weet nóg niet wat ik moet doen. Het is duidelijk dat het nog even onduidelijk is. Het is duidelijk dat wat ik ook doe, de onduidelijkheid tijdgebonden is aan de periode waar ik in zit. De onduidelijkheid en onrust zullen uiteindelijk verdwijnen. Wanneer ik  deze onrust toelaat, goed blijf waarnemen wat mijn handelingen zijn, en de richting is waar ik onbewust naartoe blijk te lopen, ontstaat er een besluit. Dan weet ik wat ik moet doen.”

Ik weet het!

En dan kijk ik naar mezelf en zie dat ik in mijn acties en gedachten nieuwe paden aan het inslaan zijn. Nieuwe ideeen beginnen te ontstaan en ik ben al informatie aan het googlen op het internet om te zien wat nieuwe mogelijkheden zijn. De toekomst begint in een paar weken tijd duidelijker te worden!

Een beslissing begint bij duidelijkheid. Als ik de toekomst voor me kan zien. Als ik voel dat ik daar blijer van kan worden en de mogelijkheden zich voor me beginnen te ontvouwen. Ook is  afscheid nemen nooit leuk  (ben ik niet zo goed in trouwens) en moet je toch een beetje rouwen.  Na de visie op de toekomst en een blik op mogelijke wegen ernaartoe onstaat ook het vuur en de moed om die sprong in het nieuwe te wagen.

Ik neem de beslissing nu!

Tien tips voor jou om een beslissing te nemen

Als jij een belangrijke beslissing wilt nemen, dan heb ik  hieronder tien tips voor jou.

1. Ga niet in je eentje erover nadenken.Praten met anderen helpt je om je gedachten en gevoelens uit te sorteren.

2. Kijk of er nog meer opties zijn.

3. Zet voor jezelf op een rijtje wat jij nodig hebt en waar de onvrede uit bestaat. Vanuit ‘de droom’ en ‘de pijn’ heb je twee grote drijfveren te pakken, van waaruit je weer richting kunt bepalen. Kijk dan ook of je de onvrede bespreekbaar kunt maken . Kan dat? Blijf uit de verwijtende toon en praat vanuit jezelf. Let er dan ook goed op of je het gevoel hebt dat de ander je serieus neemt. Veegt de ander het misschien van tafel? Of heb je het gevoel dat alles wordt teruggelegd? Het is natuurlijk prachtig als je merkt dat er ruimte is om met elkaar over dit onderwerp in gesprek te geraken. Een belangrijk signaal om nog even te blijven.

4. Accepteer dat je het even nog niet weet. Wees geduldig met jezelf en zie deze fase als een onderzoeks– en definitiefase, waarin je zaken voor jezelf aan het uitzoeken bent.

5. Maak een SWOT van de huidige situatie. Zet voor jezelf op een rij wat er Sterk aan is, wat de zWaktes zijn, wat de mOgelijkheden zijn om de sitiatie te beinvloeden en wat de bedreigingen (Threats) zijn.

6. Kijk dan wat je met die bedreigingen gaat doen. Accepteer je die voor wat ze zijn of vind je nieuwe manieren om ermee om te gaan?

7. Nu kun je vast stellen of je in een dip zit of in een doodlopende straat.  In iedere situatie, baan, bezigheid, relatie of wat dan ook, komt er een moment dat het even niet zo leuk is. Het is dan heel erg belangrijk om vast te stellen of je jouzelf daarover heen kunt zetten of niet en iets belangrijks voor jezelf kunt leren. Een dip overwinnen, maakt je sterker en geeft je meer zelfvertrouwen. Randy Pausch heeft daar een prachtig college over gegeven Echter, doorvechten en doorzetten terwijl je merkt dat er niets aan de situatie verbeterd, is verspilde moeite. De hamvraag is dan ook: heb je alles geprobeerd, ook op andere manieren en merk je of er wel of niet verbetering optreedt?

8. Kijk naar je (onbewuste) handelingen. Ben je in gedachten allang gestopt en zie je jezelf al relevante onderwerpen googlen die met een andere toekomst te maken hebben? Merk je dat je je blijer voelt., als je die nieuwe toekomst voor je ziet?

9.Ga niet zitten wachten tot je het 100% zeker weet. Dan kun je lang wachten.

10. En als je het dan echt niet weet. Gooi dan een muntje op. Kop of munt. Of trek een jamaar kaartje. En neem jezelf ook voor om je daar aan te houden! Ik heb dat een keer gedaan met een belangrijke beslissing. En wist door het muntje te gooien, dat ik zeker weten van niet mijn besluit daarop wilde baseren. Hoe dan ook. Misschien kom jij er ook op deze manier achter.