Wat blijft er bij jou zonder moeite plakken?

Hoe slim ben jij of hoe ben jij slim?

“Zo wordt het nooit wat met mij. Ik baal ervan dat ik niet goed kan studeren! ” Met veel frustratie gooit de vrouw haar boek op de tafel. Ze ziet op tegen het tentamen arbeidsrecht dat ze deze week heeft. “ Vind je het wel een leuke studie?” vraag ik haar. “ Het lijkt me je zoveel energie kosten…”

“Als ik verder wil in mijn carriere zal ik toch wel mijn HBO papiertje moeten halen. Ik kan niet eeuwig HR-verwerker blijven.”

“Je zegt dat je niet goed kan leren, maar volgens mij heb je dat echt mis. Je weet alles van voeding, voedingssuplementen, gezond eten en het menselijk lichaam. Je hoeft het maar te horen of te lezen en het blijft plakken! “

Je energie stoppen in het onthouden van informatie dat niet blijft plakken is als het ophangen van een geeltje op je PC waar de lijm allang van is opgedroogd. Iedere keer dat het geeltje eraf valt, pak je hem weer op en plakt hem tegen je monitor aan. En hij valt weer. Want… hij plakt immers niet.

Hoever wil jij gaan om een papiertje te halen? Een boek te lezen dat je eigenlijk niet interesseert? Maar je leest het of je leert het omdat je vindt dat je dat moet doen om verder te komen, om bij te blijven in je vak of omdat iedereen om je heen het zonder moeite wel kan.

Overigens heeft de vrouw wel haar diploma gehaald. Maar dan een andere, Jaren later hoorde ik dat zij een opleiding voedingsleer heeft gedaan en met veel plezier heeft afgerond.